Cart

ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Τα αίτια του καρκίνου γενικότερα κ του καρκίνου του δέρματος ιδιαίτερα παραμένουν άγνωστα κ αλληλοσυμπληρούμενα. Οι αιτιολογικοί όμως παράγοντες είναι: α) Η χρόνια επίδραση των υπεριωδών ακτίνων του ηλιακού φωτός. Έτσι εξηγείται η μεγάλη συχνότητα σε γεωγραφικές περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια κ στους εργαζόμενους στην ύπαιθρο. β) Το χρώμα του δέρματος: μεγαλύτερη συχνότητα στην λευκή φυλή κ στα ξανθά άτομα. γ) Χημικές ουσίες ( γεωργικά φάρμακα, ορυκτέλαια, αρσενικό, DDT ΚΑ ) δ) Μηχανικές κ θερμικές κακώσεις, ε) Ορμονικοί παράγοντες, στ) Κληρονομικοί παράγοντες.

Προκαρκινικές καταστάσεις είναι οι παθήσεις, που εξαλάσσονται σε καρκίνο σε υψηλό ποσοστό αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα κ οφείλονται κυρίως στην αθροιστική βλαπτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας επί του δέρματος. 

Κακοήθεις καταστάσεις, δηλ όγκοι του δέρματος κακοήθεις είναι το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα που είναι κ το συχνότερο, το ακανθοκυτταρικό επιθηλιωμα, κ κυρίως το κακόηθες μελάνωμα. Άλλοι όγκοι είναι η λευκοπλακία, η νόσος του Bowen, η νόσος του Paget κ.a. 

Το μελάνωμα αποτελεί μια μορφή κακοήθειας, η οποία αναπτύσεται από τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη ( μελανινοκύτταρα ). Δεν είναι σπάνιο, αποτελεί το 4% του συνόλου των κακοήθων όγκων του ανθρώπου στους άνδρες κ το 3% στις γυναίκες. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 30 με 50 ετών. Είναι το συχνότερο κακόηθες νόσημα στις γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών κ το δεύτερο συχνότερο μετά τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών. Η συχνότητά του αυξάνει συνεχώς κ απαντά συχνότερα στην λευκή φυλή παρά στην μαύρη κ ιδιαίτερα στα ξανθά άτομα. Αποτελεί το 3-7% των καρκινωμάτων του δέρματος. 

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή του είναι η κληρονομικότητα, η γεννετήσιες ορμόνες, οι τραυματισμοί κ η ηλιακή ακτινοβολία. Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας τεκμηριώνεται από την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του κακοήθους μελανώματος στις τροπικές χώρες, στα ξανθά άτομα κ η μεγαλύτερη εντόπισή του στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
Η πρόωρη διάγνωσή του κ η αντιμετώπισή του σε αρχικό στάδιο, δεν απειλεί την ζωή του ατόμου. Αλλά σε πιο προχωρημένο στάδιο, το μελάνωμα μπορεί να κάνει μεταστάσεις κ σε άλλα όργανα ( γάγγλια, συκώτι, πνεύμονες, εγκέφαλο κα ) κ στο στάδιο αυτό η έκβαση της θεραπείας είναι πολύ αβέβαιη. 

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος είναι:

  1. Αυτά με ανοιχτόχρωμα δέρμα που καίγονται εύκολα κ/ή μαυρίζουν δύσκολα
  2. άτομα με ασυνήθιστους που εμφανίζουν αλλαγές σπίλους κ στα καλλυμένα κ στα ακάλυπτα μέρη του σώματος δηλ άτυπους σπίλους
  3. άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  4. άτομα με ατομικό ιστορικό μελανώματος
  5. άτομα με ιστορικό σοβαρού ηλιακού εγκαύματος στην παιδική κ/ή την ενήλικη ζωή τους
  6. άτομα με συγγενείς σπίλους
  7. άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων, πάνω από 50 κ ειδικά άτυπων
  8. άτομα ανοσοκατασταλμένα, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ασθενείς με λέμφωμα ή λευχαιμία. Όλα αυτά τα άτομα θα πρέπει να ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανισθεί επί υγιούς δέρματος ( κατά μεγαλύτερο ποσοστό ) ή επί προυπάρχουσας βλάβης πχ επί σπίλου ( 10-40% ) . Έχει διάφορες κλινικές εικόνες, μπορεί ακόμα να είναι κ αμελανωτικό δηλ άχρωμο.
Η τακτική εξέταση του δέρματος από το ίδιο το άτομο είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικιωθεί κάποιος με τις μελαχρωματικές κηλίδες κ τους σπίλους του. Με την βοήθεια ενός συγγενικού προσώπου ή ενός φίλου, μπορείτε να εξετάσεται κ περιοχές που δεν μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας ( πλάτη, τριχωτό κεφαλής, γλουτοί, στόμα, πατούσες, γεννητικά όργανα ). Οι συνηθέστερες πρώιμες εκδηλώσεις ενός μελανώματος είναι η αύξηση του μεγέθους ή η αλλαγή χρώματος ή του σχήματος ενός προυπάρχοντος σπίλου. Το συνηθέστερο πρώιμο σύμπτωμα είναι ο κνησμός κ αργότερα εμφανίζονται η ευαισθησία, η αιμορραγία κ η εξέλκωση. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν σε διάστημα μηνών ή ετών ή κ αιφνίδια. Όταν εξετάζεσται μόνοι σας θα πρέπει να προσέχεται το μέγεθος, το σχήμα, την περιφέρεια/χείλη της βλάβης, το χρώμα κ τις πιθανές αλλαγές των μελαχρωματικών κηλίδων κ των σπίλων. 

Επίσης εάν κάποιος από τους σπίλους σας εμφανίσει σκληρότητα , πρήξιμο, κοκκίνισμα φαγούρα θα πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή του δερματολόγου.

Ορισμένα μελανώματα σε αρχικό στάδιο είναι ασσύμετρα: εάν κάποιος τραβήξει μια νοητή διαχωριστική γραμμή στη μέση της βλάβης, από την μία άκρη μέχρι την άλλη, τα δύο μέρη δεν είναι ίδια. Οι μελαχρωματικές κηλίδες κ οι σπίλοι είναι στρογγυλοί κ συμμετρικοί.

Το μελάνωμα όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, έχει ακανόνοστα χείλη με προεξοχές. Οι μελαχρωματικές κηλίδες κ οι κοινοί σπίλοι είναι συμμετρικοί, λείοι κ αρμονικοί. Ανομοιογενές χρώμα, με διάφορες αποχρώσεις του καφέ κ του μαύρου, χαρακτηρίζει συνήθως το μελάνωμα σε αρχικό στάδιο. Οι μελαχρωματικές κηλίδες κ οι κοινοί σπίλοι έχουν ομοιογενές ανοιχτό ή σκούρο καφέ χρώμα.

Τα μελανώματα έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 6mm ( μέγεθος ίδιο με αυτό της γομολάστιχας που υπάρχει στο πίσω μέρος ενός μολυβιού ). Οι μελαχρωματικές κηλίδες κ οι σπίλοι συνήθως έχουν πιο μικρή διάμετρο ( μικρότερη από 6mm ) 

Κυριακή, 25 Σεπτέμβριος 2016
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline